Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Hvad er kirkeklokkens historie?

En kirkeklokke er et helt særligt instrument, hvis betydning rækker langt ud over musik og toner. En kirkeklokke er et religiøst symbol, hvis oprindelse er mere end 1000 år gammel. Kirkeklokkens historie starter allerede omkring 4-500-tallet, hvor biskop Paulinus siges at være den første, der startede traditionen med at ringe ind til bøn ved brug af kirkeklokker. Historien går på, at biskoppen vandrede mellem byer og holdt bøn. En dag faldt han i søvn på en eng, hvor han efterfølgende blev vækket af små klingende bjælder.

Da de første kristne kirker begyndte at komme frem, var de ikke installeret med kirkeklokker. Dengang var kristendommen nemlig opfattet som statsfjendtlig, hvorfor man ikke lod sig gøre opmærksom på indkaldelse til bøn. Dengang foregik gudstjenester ofte i private hjem. Kristendommen blev anerkendt af staten i 313, men der gik endnu længere tid, før man begyndte at montere kirkeklokkerne i kirkerne.

Kirkeklokker er kulturarv

I Danmark har vi omkring 45 kirkeklokker støbt omkring 1300-tallet. Kirkeklokker anses i dag som en rig kulturarv og et instrument, der skal behandles med respekt. Kirkeklokkerne bruges stadig til bønindkaldelse og andre kirkelige traditioner den dag i dag – det siger noget om deres holdbarhed! I dag benytter flere kirker sig dog af automatiserede ringesystemer, men man har også stadig en fast brug af analoge kirkeklokker.

Vi passer på vores kirkeklokker i Danmark

Kulturarv er vigtig for at bevare og huske på vores historie og kultur i Danmark. Kultur er ikke bare en social ting – det kan også bevares i materielle objekter – som er eksemplet med kirkeklokkerne!

Kirkeklokker er en særlig kulturarv. Det refererer til både den religion og de traditioner, der hersker i det danske samfund. Derfor er det også vigtigt, at vi passer godt på dem. En gammel klokke kan nemt få brug for renovering og istandsættelse – og her er det vigtigt, at renoveringen foretages af nogle, der har forstand på at behandle instrumentet med respekt og finesse.

Der er også nogle kirkebestyrelser, der vælger at dekorere deres kirkeklokker. Det kan fx være med en salme eller et citat fra biblen. Så kan man også sætte et personligt præg på ens klokker.