Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Lad os tage et helt klassisk eksempel. Du har en ledig stilling i din virksomhed, som du ønsker besat relativt hurtigt. Er du heldig, kommer der gerne et hav af ansøgninger fra mange forskellige kandidater til den enkelte stilling.

Når du sammenligner og kigger på kommende medarbejdere til din virksomhed, hvad kigger du på helt nøjagtig efter? Kigger du på, hvilken relevant erhvervserfaring den enkelte sidder inde med, eller kigger du i højere grad efter den pågældende uddannelse, den enkelte har – det kunne også være noget helt tredje, du kommer efter? Rekruttering er en omstændig proces, som indeholder mange facetter, der sammen gør det at ansætte til en kompleks og uvis omgang.

Men hvad kan man egentlig selv gøre, hvis man ikke ønsker at have tilkoblet et eksternt rekrutteringsbureau til sin virksomhed. Det handler i høj grad om kemi og mavefornemmelse. Har du som chef eller leder en god kemi med den enkelte kandidat, er der gode chancer for, at det i givet fald kan blive en fin ansættelse og et godt ansættelsesforhold. Men du kan naturligvis aldrig være sikker på, at det ender med succes. Bliver den perfekte kandidat pludselig ramt af sygdom eller sygdom i den nærmeste familie, kan det blive dyrt for dig som virksomhed – specielt hvis det drejer sig om en privat virksomhed og han eller hun er nødsaget til at blive sygemeldt efter ansættelse.

Men inden det kommer til samtaler med de udvalgte kandidater, skal de findes. Har kandidaten være frivillig i udlandet kan det sige noget hans eller hendes person. Det at være frivillig i udlandet betyder, at vedkommende er villig til at gøre noget godt for andre – og måske endda uden at få en krone for det. Dermed ikke sagt at han eller hun vil arbejde gratis for dig eller være glad for overarbejde, men