Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Røntgen og scanning. Det ved du godt, hvad er. Det er noget, som er forbeholdt sundhedsvæsenet i deres kamp for at scanne for brækkede knogler eller identificere kræft m.m. Ikke? Nej, ikke kun.

Faktisk spiller røntgen en vigtig rolle for mange firmaer, da scanning brede sig i industrien. Det sker fordi, man har opdaget at røntgen kan bruges fra alt til kvalitetstest af stål til at opdage strukturer i en kagedej!

Så bredt anvendes det

Når man siger røntgen og scanning, tænker mange på sundhedsvæsenet. Og det er da også her, de fleste vil kende apparaterne og metoderne fra. Det er nemlig vigtige instrumenter i lægernes kamp, når der skal udredes sygdomme eller scannes for brækkede led og knogler.

Undersøgelserne med f.eks. CT scanning giver nogle meget anvendelige billeder, da de er utroligt detaljerede. Det giver læger og det medicinske mulighed for at se på organer fra de rette vinkler helt ned på et meget præcist niveau.

Men det der ikke kun sundhedspersonale, der anvender metoden, men også danske specialistvirksomheder som f.eks. Magnatek.

Fødevarer: kontrolleret med røntgen

Vidste du, at meget af den mad du spiser, er kontrolleret med røntgenbrug? Ved at anvende en form for Xray, kan man teste mad.

Det er f.eks. vigtigt, hvis man vil teste fedtindholdet i en bøf eller konsistensen af et produkt, som allerede er forseglet i en dåse.

Men også til andre typer kontroller kan røntgen anvendes. Har et firma f.eks. mistanke om, at der er et fremmedelement, der er endt i et produktionsparti, behøver man ikke at smide varerne ud. Man kan i stedet teste med røntgenudstyr og redde en millioninvestering i hus frem for at måtte kassere disse store mængder af værdifulde varer!

Det er dog ikke kun i fødevareindustrien, man anvender røntgen. Også bilindustrien gør brug af CT scanning. Det kan de f.eks. gøre, hvis de ønsker at måle på kemiske forhold i udstødningen eller hvis man ønsker at optimere katalysatorens evne til at arbejde effektivt.

Vi ser blot starten

Med mulighed for at kontrollere og kvalitetsoptimere i sin produktion i en verden af forskellige industrier, er røntgen en vigtig del af fremtidens erhvervsliv.

Det er ganske enkelt for dyrt at lade være med at bruge metoden – for der er millioner på spil!